Skip to main content

Blog: Hoe zien zakenreizen eruit in 2050?

Klimaatneutraal in 2050. Het klimaatakkoord liegt er niet om; we moeten gaan verduurzamen. Er is nog veel werk aan de winkel om de klimaatdoelen te halen en innovatieve oplossingen staan nog in de kinderschoenen. Welke ideeën zijn er inmiddels en hoe gaat reizen er wellicht uitzien in 2050?

In een half uur van Brussel naar Parijs?

Dat kan volgens Elon Musk al vanaf 2030 met de nieuw ontwikkelde Hyperloop trein. Deze futuristische trein is niet alleen supersnel, maar moet ook veel duurzamer worden dan het vliegtuig en zelfs onze huidige treinen. Deze Hyperloop zal op hoge snelheid gaan rijden door een netwerk van buizen met lage druk. Door het verminderen van de luchtweerstand kan de Hyperloop een snelheid bereiken van meer dan duizend kilometer per uur!

Studenten van de TU-Delft zijn zelf ook aan de slag gegaan met het idee van de Hyperloop trein en hebben hiermee zelfs een prijs gewonnen voor beste ontwerp tijdens de European Hyperloop Week.

Vliegen zonder CO2

Vliegen is nu erg vervuilend, maar wat als we kunnen vliegen zonder milieuvervuilende CO2 uitstoot? Er zijn al veel initiatieven die bezig zijn met het ontwikkelen van vliegtuigen op waterstof (H2), waaronder het Zwitserse bedrijf Destinus. Zij bouwen een vliegtuig op waterstof dat binnen vier uur van Europa naar Australië zou kunnen vliegen. Dit supersonische vliegtuig wordt omschreven als een combinatie van een vliegtuig en een raket, wat een enorme doorbraak zou zijn in de reiswereld.  Een veelbelovende ontwikkeling op het gebied van duurzaamheid in de luchtvaartindustrie. De Spaanse overheid heeft dan ook als eerst 12 miljoen euro geïnvesteerd in deze ontwikkeling, om de testfaciliteit in de buurt van Madrid te openen. Dus, in 2050 een meeting bijwonen aan de andere kant van de wereld? Doe je zo!

Ontwikkelingen in eigen land

Ook in Nederland zijn we hard bezig met het gebruiken van waterstof. Groningen krijgt namelijk de eerste groene waterstoftrein. Na een succesvolle proef besloot deze provincie samen met Arriva om vier treinen aan te schaffen die rijden op waterstof. Vanaf 2027 zullen we misschien al de eerste waterstof treinen kunnen uitproberen.

Nu al aan de slag met verduurzamen?

We moeten misschien nog even wachten op deze ontwikkelingen, maar dat betekent niet dat je nu niets kunt doen om groener te reizen! Met het Smart Eco Label van Smart Business Travel kun je namelijk vooraf aan je reis CO2-uitstoot creduceren. Hoe? Het Smart Eco Label geeft jou overzicht van welke vlucht welke uitstoot met zich meedraagt en welke je kunt kiezen om zo min mogelijk uit te stoten. Op deze manier kun je gemakkelijk de meest duurzame optie kiezen.

Download voor meer informatie onze brochure of neem gerust contact op met een van onze zakenreis consultants.

Together we are smart!