Skip to main content

Blog: De laatste ontwikkelingen
binnen de luchtvaart

Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van vliegen op waterstof en AI inzetten voor je reis. Hoe ver zijn we?

Vliegen op waterstof met EMBRAER en GKN AEROSPACE

Embraer, een vliegtuigfabrikant die bekend staat om zijn regionale jets en militaire vliegtuigen, heeft de handen ineengeslagen met GKN Aerospace, een wereldwijd engineering bedrijf dat gespecialiseerd is in vliegtuigsystemen en structuren. Samen bouwen zij aan een nieuw vliegtuig dat kan vliegen op waterstof. 

“Samenwerking is de sleutel tot het verkennen van innovatieve oplossingen en het versnellen van baanbrekende technologieën. “Daarom zijn we verheugd om samen te werken om de toepassing van disruptieve technologieën mogelijk te maken in een gedeelde visie voor een groenere toekomst,” zegt Daniel Moczydlower, Global Head of Innovation Ecosystems bij Embraer.

De overeenkomst maakt deel uit van Embraers betrokkenheid bij de wereldwijde inspanningen om samen te werken aan het streven van de luchtvaartindustrie om tegen 2050 koolstofneutraal te zijn. Waterstof is naar voren gekomen als een veelbelovend alternatief voor traditionele brandstoffen in de luchtvaart vanwege de eigenschap dat het geen emissies veroorzaakt.  

“De potentiële ontwikkeling van een demonstratiemodel van een waterstofvlucht is een belangrijke mijlpaal in onze technologische routekaart naar de toekomst van duurzame luchtvaart. Het is een genoegen om GKN Aerospace als partner te hebben in deze technologische reis met ons,” – Luís Carlos Affonso, Senior Vice President Engineering & Technological Development bij Embraer.

Hoe zorgt waterstof voor schoon vliegen?

Een vliegtuig op waterstof zal worden aangedreven door geavanceerde waterstofbrandstofcellen, die waterstof en zuurstof omzetten in elektriciteit, waarbij water het enige bijproduct is. Dit emissievrije proces zorgt voor schonere luchtvaart en draagt bij aan de bestrijding van klimaatverandering. 

Waterstof heeft een hoge energiedichtheid, wat betekent dat het een aanzienlijke hoeveelheid energie per gewichtseenheid bevat. Deze eigenschap is cruciaal voor de luchtvaart, omdat het een groter vliegbereik en een grotere laadcapaciteit mogelijk maakt.

Artificial Intelligence in de luchtvaart

Mens en technologie komen steeds dichter bij elkaar. De ontwikkelingen binnen Artificial Intelligence (AI) gaan razendsnel, ook in de reissector, met name de luchtvaart. Luchtvaartmaatschappijen willen zoveel mogelijk zorgen wegnemen tijdens het reizen. Luchtvaartmaatschappijen en luchthavens richten zich daarom op technologieën waarmee ze nog beter kunnen inspelen op operationele uitdagingen. 

Hier zijn enkele manieren waarop AI helpt bij het verbeteren van de activiteiten, het verbeteren van de klantervaring en het optimaliseren van verschillende aspecten van de luchtvaartindustrie:

  1. Klantenservice en -ervaring: Chatbots en virtuele assistenten met AI kunnen 24 uur per dag, 7 dagen per week klantenservice bieden door veelgestelde vragen te beantwoorden, te helpen bij boekingen, vluchtinformatie te verstrekken en andere vragen te behandelen.
  2. Voorspellend onderhoud: AI-algoritmen kunnen grote hoeveelheden gegevens van vliegtuig sensoren en onderhoudsgegevens analyseren om mogelijke storingen of onderhoudsbehoeften te voorspellen. Door problemen van tevoren te identificeren, kunnen luchtvaartmaatschappijen proactief onderhoud plannen, ongeplande stilstand van vliegtuigen verminderen en de operationele efficiëntie verbeteren.
  3. Vraagvoorspelling: AI-technieken kunnen historische en real-time gegevens analyseren om de vraag van passagiers te voorspellen, waardoor luchtvaartmaatschappijen vluchtschema’s kunnen optimaliseren, middelen efficiënt kunnen toewijzen en de capaciteit effectief kunnen beheren. Dit helpt kosten te verlagen, overboeking te minimaliseren en inkomstenbeheerstrategieën te verbeteren.

4. Beveiliging en veiligheid: Op AI gebaseerde systemen kunnen de veiligheidsmaatregelen op luchthavens verbeteren door de analyse van bewakingsbeelden te automatiseren, verdacht gedrag te identificeren en potentiële veiligheidsbedreigingen op te sporen. AI-algoritmes kunnen ook helpen bij het screenen van passagiers en bagage, waardoor het proces nauwkeuriger en efficiënter wordt.

5. Bagageafhandeling: AI-systemen kunnen bagageafhandeling stroomlijnen door computervisie en algoritmen voor machinaal leren te gebruiken om bagage op te sporen en te sorteren, waardoor de kans op verkeerde routes of verkeerde afhandeling afneemt. Dit helpt de nauwkeurigheid en snelheid van de bagageafgifte te verbeteren, wat de algehele reiservaring voor passagiers verbetert.

6. Brandstofefficiëntie: AI kan bijdragen aan brandstofefficiëntie door gegevens van vliegtuigsystemen, vluchtomstandigheden en weerpatronen te analyseren. AI-algoritmen kunnen aanbevelingen doen aan piloten en luchtverkeersleiders over het optimaliseren van vliegroutes, snelheidsprofielen en andere factoren die kunnen leiden tot brandstofbesparing en minder uitstoot.