Skip to main content

Blog: Waarom vliegen goedkoper is dan reizen met de trein

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt: je overweegt een reis van Nederland naar een andere Europese bestemming en je schrikt van de prijs van treintickets in vergelijking met vliegtickets. Een recent onderzoek van milieuorganisatie Greenpeace heeft aangetoond dat het reizen met de trein van en naar Nederland gemiddeld anderhalf keer zo duur is als vliegen.

De studie van Greenpeace onderzocht meer dan honderd veelgebruikte reisroutes in Europa en ontdekte dat treinkaartjes vaak veel duurder zijn dan vliegtickets op dezelfde trajecten. Als klap op de vuurpijl bleek de treinreis van Londen naar Barcelona tot wel tien tot dertig keer duurder te zijn dan het nemen van het vliegtuig en het kost ook nog eens meer tijd.

Hoe kan het dat vliegtickets vaak goedkoper zijn dan treintickets?

Het antwoord heeft te maken met belastingen en heffingen. Vliegtickets zijn vrijgesteld van kerosineheffingen en internationale btw, wat het voor luchtvaartmaatschappijen mogelijk maakt om lagere prijzen aan te bieden dan treinmaatschappijen kunnen evenaren.

In Nederland is de vliegtaks dit jaar al verhoogd van bijna 8 euro naar 26 euro per vlucht en vliegtuigmaatschappijen betalen nu ook iets meer voor hun CO2-uitstoot op Europese vluchten, maar zelfs met deze prijsverhogingen blijft vliegen aanzienlijk goedkoper dan de trein.

Greenpeace heeft al geruime tijd gepleit voor hogere prijzen voor vliegtickets, vanwege de grote impact van vliegreizen op het milieu. Gemiddeld genomen is vliegen in Europa vijf keer vervuilender dan reizen met de trein en op sommige trajecten zelfs tachtig keer vervuilender.

De ongelijkheid aanpakken

Greenpeace suggereert dat het goedkoper maken van internationale treinreizen de trein aantrekkelijker zou kunnen maken als alternatief voor het vliegtuig. Maar niet iedereen is het daarmee eens. Sommige experts zijn van mening dat het beter is om vliegen duurder te maken dan te proberen treinreizen te subsidiƫren. Ze betogen dat lange afstandsreizen met zowel trein als vliegtuig vooral iets zijn voor mensen met hogere inkomens en dat belastingbetalers niet moeten opdraaien voor de kosten van mensen die ver vliegen en ver met de trein reizen.

Uit onderzoek blijkt ook dat zelfs een kleine prijsverhoging van 1 procent voor vliegtickets kan leiden tot 1 procent minder vliegreizen, zelfs voor goedkope tickets onder de 100 euro. Dit zou kunnen helpen om de belasting van het milieu te verminderen.

Hoe kan je bij Smart Business Travel de juiste keuzes maken?

Als je op zoek bent naar manieren om bewust te reizen en de juiste keuzes te maken voor zowel je zakelijke als persoonlijke reizen, kan het Smart Eco Label van Smart Business Travel een waardevolle bron zijn. Dit label biedt inzicht in duurzame reismogelijkheden en helpt je bij het maken van milieubewuste beslissingen bij het boeken van je reizen. Het is een stap in de goede richting om onze impact op het milieu te verminderen terwijl we de wereld verkennen.