Skip to main content

Blog: Zakenreizen met de trein

Groen, snel en comfortabel reizen: Zakenreizen met de trein wordt populairder!

Het spoor wordt steeds populairder. Ook zakenreizigers kiezen vaker om met de trein als vervoersmiddel op zakenreis te gaan

Europese steden worden steeds makkelijker en sneller bereikbaar met de trein. Bestemmingen als Londen en Parijs zijn natuurlijk al een aantal jaar zeer populaire bestemmingen met de trein maar steeds meer steden sluiten zich in dit rijtje aan. Wat dacht je bijvoorbeeld van Kopenhagen, Praag en Zürich. 

Ontspannen en duurzaam zakenreizen wordt steeds populairder, maar het overzicht van welke trein wanneer en waarheen gaat is vaak onduidelijk. Welke mogelijkheden zijn er, is het net zo snel als vliegen en wat zijn de andere voordelen van de trein ten opzichte van het vliegtuig? Een groot voordeel van de trein is natuurlijk dat het duurzamer is en het is vaak ook goedkoper. Een ander voordeel aan de trein is dat je er goed kan werken en je niet hoeft te boarden waardoor je weinig tot geen tijd verliest met reizen.

Veelgebruikte routes voor zakenreizen (vanaf Amsterdam):

Amsterdam-Brussel: Je vliegt naar Brussel in 45 minuten met een uitstoot van 150 kg CO2. De trein naar Brussel duurt met de Thalys maar 1 uur en 15 minuten en is 147,57 kg CO2 zuiniger dan het vliegtuig.

Amsterdam-Kopenhagen: Je vliegt naar Kopenhagen in 1 uur en 35 minuten met een uitstoot van 132.7 kg CO2. De trein naar Kopenhagen duurt 10 uur en 41 minuten, maar is 85,2 kg CO2 zuiniger dan het vliegtuig. 

Amsterdam-Londen: Je vliegt naar Londen in 1 uur en 15 minuten met een uitstoot van 50 kg CO2. Je bent al in 4 uur en 10 minuten in hartje Londen en bespaart hiermee 44 kg aan CO2-uitstoot. 

Amsterdam-Parijs: In 1 uur en 20 minuten vlieg je naar Parijs met een CO2-uitstoot van 98.8 kg CO2. 3 uur 20 minuten doe je erover om in Parijs te komen met de trein, wat zorgt voor maar 8.9 kg CO2-uitstoot. Je bespaart 89.9 kg CO2 door te kiezen voor de trein. 

Amsterdam-Praag:  Je vliegt naar Praag in 1 uur en 35 minuten met een uitstoot van 260 kg CO2. De trein naar Praag duurt 12 uur 35 minuten, maar is maar liefst 85,7 kg CO2 zuiniger dan het vliegtuig. 

Amsterdam-Zürich: Je vliegt naar Zürich in 1 uur en 40 minuten met een uitstoot van 450 kg CO2. De trein naar Zürich duurt 11 uur en 35 minuten, maar zorgt voor maar 100 kg CO2-uitstoot. Dat is 350 kg CO2-uitstoot minder dan het vliegtuig.

Amsterdam-Frankfurt: In 1 uur en 10 minuten vlieg je naar Frankfurt met een CO2-uitstoot van 136.6 kg CO2. 6 uur 11 minuten doe je erover om in Frankfurt te komen met de trein, wat zorgt voor maar 16.4 kg CO2-uitstoot. Je bespaart 120,2 kg CO2 door te kiezen voor de trein.  

Amsterdam-Berlijn: Je vliegt naar Berlijn in 1 uur en 25 minuten met een uitstoot van 500 kg CO2. Je bent al in 6 uur en 20 minuten in het centrum van Berlijn en bespaart hiermee maar liefst 300 kg aan CO2-uitstoot! 

Amsterdam-Madrid: Een treinreis naar Madrid duurt ongeveer een dag. Dat is een heel stuk langer dan vliegen (vliegen duurt 2 uur 40 minuten), maar je bespaart 600(!) kg CO2 aan uitstoot door te kiezen voor de trein. 

Reizen vergelijken

Er zijn nog veel bedrijven die worstelen met het verminderen van de CO2 uitstoot van hun zakenreizen, terwijl meer dan de helft van alle zakenreizigers in de Benelux het liefst groener zou willen reizen. Uit onderzoek blijkt dat 37% procent van de zakenreizigers zelfs bereid is om 4 uur langer te reizen als hun trip hierdoor ‘groener’ wordt. 

Door reizen te vergelijken krijg je meer inzicht over de  reismogelijkheden naar je bestemming. Door te boeken bij Smart Business Travel krijg je die inzichten altijd, waar je ook heen wilt. 

Maak kennis met het unieke Smart Eco Label van Smart Business Travel. Een slimme webextensie die je helpt bewuste keuzes te maken voordat je de reis boekt. Ons Smart Eco Label helpt je de meest duurzame reizen te boeken en geeft vooraf inzicht op welke impact jij achterlaat met deze reis.